Burgerinitiatief Korte Keten Zeker (W)eten brengt lokaal voedsel in kaart

Korte Keten Zeker (W)eten …

is de naam van een burgerinitiatief ontstaan na een oproep vanuit de gemeente. Onze gemeente wil meer aandacht voor voedsel produceren, kopen en (gezond) eten op een manier die ons leefmilieu minder belast.

Opgelost ;-)
 

Het eerste punt van onze aandacht is het lokale voedsel, voedsel uit eigen gemeente en regio. Ons Heuvelland heeft veel te bieden. Door meer mensen te wijzen op de mogelijkheden om heerlijke, gezonde en groenere producten rechtstreeks, of via slechts een tussenstap te kopen bij lokale producenten slaan we veel vliegen in een klap. Zo krijgt bijvoorbeeld de producent een eerlijke prijs, besparen we in voedselkilometers op brandstof, is er meer sociaal contact, en met de kans voor kleinschaligheid wordt de lokale biodiversiteit en ons bijzondere landschap beter beschermd.

Er is een groeiende vraag naar vegetarische en strikt biologische producten. Wij beperken ons niet daartoe. We zijn niet dogmatisch; elke kleine stap om de natuur te ontlasten verdient een beloning. Bewust minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, meer aandacht voor dierenwelzijn zijn ook al stappen in de goede richting, passend bij de weg van Cittaslow. Maar vooral willen we u laten ervaren dat zo’n bewuste keuze helemaal niet duurder hoeft te zijn en bovendien vaak ook smakelijker. Lekker en gezond is niet voor de elite.

We gaan daarom de ondernemers in onze korte keten, die werken aan een gezondere wereld, in weekblad De Etalage en op deze pagina in het zonnetje zetten. Ondertussen laten we ook al onze gedachten gaan over de ontwikkeling van herenboerderijen, pluktuinen en agroforestry.

Bent u ondernemer of consument en wilt u meedoen of meedenken?
Stuur dan een berichtje naar: korteketenzekerweten@gmail.com
of lokaalvoedsel@eijsden-margraten.nl

Bekijk ook de oproep ‘Burgerinitiatief Korte Keten Zeker (W)eten op zoek naar lokaal voedsel‘.

logo Korte Keten Zeker (W)eten

Boeren en lokale voedselproducenten in de schijnwerper

"Gezond en vers voedsel voor volwassenen en zelfs ook baby's. Weg met het potjesvoer!" Inge Baars, Langedaele

Langdaele Gewoon buiten, buitengewoon

 

Tijdens een mooie wandeling in Cadier en Keer, in de lange Del,  zou u zomaar het bordje: Natuurlijke tuinderij Langdaele kunnen passeren. Hier groeien seizoensgroenten met paardenkracht. In dit verborgen paradijsje, aan de rand van oude bomen die de voormalige trambaan markeren en grenzend aan andere boerenakkers verwerkelijkt Inge Baars (27) haar droom.

Deze ondernemende jonge vrouw laat zich niet meeslepen door de waan van de dag maar door haar hart. Haar weg leidt niet meteen naar een overstromende bankrekening maar naar tevredenheid en geluk.
Ze ontwikkelde een concept om haar liefde voor paarden en landschap te verenigen met haar beroepskeuze: “werken in het agrarische”. Geen motor maar een paard voor het zware werk.

Inge heeft een passie voor voedsel en wil dat uitdragen. Je hoeft geen kenner te zijn om vast te stellen dat het dus kan. Zonder grote machiner, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen groeien er veel gezonde gewassen naast elkaar. Ze ontwikkelde een concept om haar liefde voor paarden en landschap te verenigen met haar beroepskeuze: werken gezond voedsel zonder motor en met paard. Ze heeft een passie voor voedsel en wil dat uitdragen. Gezond en vers voedsel voor volwassenen en zelfs ook baby’s. Weg met het potjesvoer!

Moeder Marijke had al een bloemrijke moestuin en een passie. Zij is voor Inge de inspirerende ervaren vraagbaak voor het natuurlijk tuinieren. Haar ligt tuin met permacultuur vol bloemen en en ook moestuin is een lust voor het oog. Je hoeft geen kenner te zijn om vast te stellen dat natuurlijk tuinieren tot prachtige resultaten kan leiden. Het kan zelfs zonder grote machines en zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Vader Roel heeft tijd om ook mee te werken. Hij werkt ook bij Staatsbosbeheer. In sommige natuurlijke landschappen blijken paarden soms handiger dan machines. Vroeger was hij hoefsmid. Hij weet ook hoe je kunt ploegen zonder motor maar met paard. Inges Broer en zus vinden het ook leuk om af en toe de handen uit de mouwen steken. Logisch, het is gewoon een plezier om op Langdaele te zijn.Op de akkers blijft de bodem veel gezonder onder het gewicht van paarden dan onder de gigagrote en zware moderne landbouwvoertuigen. Bovendien voorzien de paarden Langdaele van eigen compost. Als je die aanvult met bladadval, groenteresten en snoeihout van eigen bodem kom je aan je gesloten kringloop. Het resultaat mag er zijn: een rijke bodem vol leven met vele soorten wormen en schimmels en ander leven dat daarin thuishoort.

Op Facebook van Langdaele 23 juni:

Het verschil tussen wel en geen compost lijkt ons heel duidelijk!

Bodem en planten passen zich aan, de biodiversiteit herstelt zich:

op Facebook:
Dit seizoen hebben we rozemarijn-, tijm- en frambozenplantjes gestekt van onze eigen (privé)planten. Deze moederplanten hebben zich jaren geleden al perfect aangepast aan de lokale weers- en bodemomstandigheden. Onze stekjes worden dus oersterke planten.

De  paarden, Franse Bretonners zijn heel geschikt voor het milieuvriendelijk verbouwen.  Zonder de zogenaamde middelen voor gewasbescherming, (pesticiden), heb je soms meer last van plaagdieren zoals slakken en luizen. “Dat is lastig maar je kunt het ook als een uitdaging zien.” zegt Inge.

op Facebook
Met sommige mensen (of dieren) kun je nu eenmaal beter door één deur dan met andere…

Dat de naaktslak is niet onze favoriet is weten jullie volgens mij wel. Daarom geven deze randen onze jonge pompoen- en courgetteplantjes wat tijd om rustig sterk en groot te groeien, zónder slakkenschade

Het is een kwestie van experimenten met andere planten, combinaties, rassen enzovoort.

Op haar Facebook lees ik:

Samenwerken met de natuur

Vorige week zaten de tuinbonen vol met luizen én mieren  De eerste voeden zich met de sappen uit de plant, verzwakken zo de plant en dus minder bonen. De mieren ‘melken’ de luizen, die op hun beurt meer gaan eten om meer melk te produceren. Een lelijke cirkel voor ons als tuinders.

Maar gelukkig heeft de natuur zo zijn oplossingen: lieveheersbeestjes  Zij genieten massaal van de luizen en wij straks van de tuinbonen! Eind goed, al goed

Als ik Inge spreek, is het begin juli. De drukste maanden zijn aangebroken: de tijd van zowel zaaien als oogsten, de boerenkool is net gezaaid,

De prachtige tuin van Inges moeder waar weelderige bloemenpracht trekt als eerste de aandacht. Ik kijk verder. De paden zijn rijkelijk belegd met stro en houtsnippers om de bodem te behoeden voor uitdroging.

Buiten staan de gewassen die geen extra warmte nodig hebben zoals bieten, voederbieten, uien, prei en knoflook en onder een grote tunnelkas die zo hoog is dat ook het paard er met gemak doorheen en onderdoor kan staan de grote wigwams met staakbonen, tomaten aubergines etc.

De voorgeschiedenis:

Inge studeerde aan de HAS food-inovation een opleiding die gericht is op conceptontwikkeling, markt en communicatie en naar onbewerkte producten.
Inges stage in Noord-Italië is bepalend geweest voor wat ze nu doet. Samen met een studiegenote belandde ze bij een Duitstalig familiebedrijf in Zuid-Tirol (Italië). Het was een biologisch bedrijf met appelen en druiven en een basaal winkeltje en een pop-up restaurant. De stageopdrachten raakten al snel op de achtergrond. Zelf de handen uit de mouwen steken, meehelpen met met oogsten bleek leuker.

Terug in Nederland voelde Inge dat de mega bedrijvigheid haar dus niet aansprak. Nee, ze is dol op paarden en niet perse op paardenvlees. Toch bedacht ze aanvankelijk nog iets op te zetten voor de verwerking van paardenvlees. Het was de hypocrisie die haar stoorde. Als je goed zorgt voor de dieren waarom zou je dan wel varkens, runderen, kippen en schapen kunnen eten en geen paarden?

De moestuin won het van de slager. Op terrein waar voorheen appels geënt werden kwam Langdaele tot leven. Er is 5 jaar uitgetrokken om de bodem weer natuurlijk gezond en rijk te krijgen. Het gebruik van echte compost, gezonde verse stalmest, paardenmest, blijkt het wondermiddel. En zo ontstaat er de circulaire bedrijfsvoering.

Waar gaat de opbrengst heen?
Vorig jaar was het eerste verkoopjaar met zo’n 10 klanten per week. Niet veel, denkt u? Nee, maar net als de gewassen wil Inge ook het bedrijf de tijd geven om te groeien.
Ondertussen maakte Inge mooie Facebook pagina waarop te zien is wat er in de aanbieding is. Verder werkt de mond tot mond-reclame. Er zijn ook wel producten die hun weg vinden naar de schappen van een bevriende groenteboer. Inge staat daar ook zelf ook een paar dagen per week in de winkel. Ze lacht stilletjes als ze hoort dat de klant de bietjes van de vorige week zo bijzonder lekker vonden smaken

Vorig jaar werden er pakketten samengesteld. Dit jaar kun je online bestellingen doorgeven, zelfs per Whatsapp. Neem een kijkje en een proef. U zult ongetwijfeld ervaren dat de producten die van Langdaele komen uitmuntend zijn van smaak. Zulke tomaten zijn haast andere vruchten te noemen dan die bij de lokale supermarkt. Overblijvers en producten die niet door de schoonheidsproef komen wordt veel ingemaakt. Niets wordt verspild.

Kennis maken?
Kijk naar de Facebookpagina https://www.facebook.com/langdaele

“Een molenaar woont bij zijn vrouw maar is getrouwd met zijn molen." Koen van der Maat, molenaar

Van Tienhovenmolen

Een molen in de korte keten? 

Jazeker! Op het plateau van Margraten staan de Van Tienhovenmolen beheerd door Maalderij van der Maat. De molen is elke zaterdag geopend voor klanten en belangstellenden. In deze molen bevindt zich een gezellig winkeltje met uiteraard heel veel soorten puur meel. Bovendien gaan er andere regionale producten zoals stroop, fruitproducten, molenlikeur en honing over de toonbank.

De herkomst van het graan is de molenaar bekend, daarom kunnen we spreken veelal van biologisch graan zonder certificaat. Keurmerken zijn prijzig! Graan dat in Zuid-Limburg geoogst is verdient de voorkeur. Er wordt graag samengewerkt met boeren, bakkers en fruitkwekers uit de omgeving. Voor iedereen maar zeker ook voor gezinnen met kinderen is het bovendien een leuke belevenis om de molen van binnen te zien.

Wat meer over de molenaar

De molen is zijn passie. “Je weet het toch he?” .zegt hij: “een molenaar woont bij zijn vrouw maar is getrouwd met zijn molen. ”Sinds 4 jaar is Koen hier de jonge bevlogen molenaar. In zijn vroege jeugd in de Zaanstreek raakte hij in de ban van de molens. Geen enkele schoolopleiding heeft hem aan zijn plan kunnen afbrengen. In zijn jeugd heeft hij zo ongeveer alle Nederlandse molens in Nederland en België bezocht, ook de watermolens. Op veel plaatsen heeft hij als vrijwilliger meegewerkt en tenslotte heeft hij zijn molenaarsdiploma gehaald.

Wat er zo mooi is aan dit vak? “Een molen is gewoon zo’n machtige apparaat en het is een uitdaging om die enorme krachten die daarbij horen te beheersen. De molen draait zelfs bij windkracht 9. Maar zie de wieken dan maar weer eens stil te zetten. En je moet voorkomen dat de molen op hol slaat.”

Met 18 jaar werd Koen van der Maat dus de jongste molenaar van Nederland. Hij was 3 jaar toen zijn vader hem meenam naar een molen om ambachtelijk gemalen meel te kopen voor de nieuwe broodbakmachine. Vanaf dat moment in die molen aan de Zaan, heeft hij het altijd geweten: “Ik wil molenaar worden!” Niets kon hem daar vanaf brengen, ook de verhuizing naar Maastricht niet. Als tiener ging hij in opleiding tot vrijwillig molenaar bij instructeur Jo Meessen in de molen van Gronsveld. Als vrijwilliger heeft hij in veel molens meegedraaid voor hij de kans kreeg om de molenaar van de Van Tienhovenmolen te worden.

Beschermer van Erfgoed

Molenaar zijn behelst meer dan malen alleen. Door de molen te laten draaien is Koen ook gelijk actief beschermer van het Limburgs erfgoed. Een molen die regelmatig draait  kost veel minder aan onderhoud  dan een stilstaande molen. Om de molen in goede conditie te houden moeten draaiende onderdelen worden ingesmeerd met varkensvet of olie. Ook het afstellen van de maalsteen is een nauwkeurig werk. Een goede molenaar moet een  molen echt leren kennen van haver tot gort. Hij moet zijn oren gespitst houden. De geluiden in de kap zijn veelzeggend: je oren verraden of alles “gesmeerd loopt.”

Koen streeft naar een formule waarin hij in zijn brood volledig met dagelijks werken in de molen kan verdienen. Dat betekent het maalwerk, het onderhoud, de verkoop maar ook de rondleidingen en voorlichting aan belangstellenden en het serveren van een drankje en een broodje of een taartje en het onderhoud van het groen rondom de molen.

De wieken?

U mist iets, zegt u? De wieken?!!! Dat klopt!
In september is het feest, dan komen de wieken weer terug van de onderhoudsbeurt. Tot die tijd wordt het graan gemalen in de molen van een collega.

Geschiedenis van de molen

Tienhoven ligt onder de rook van Utrecht. En in Tienhoven staat ook een molen: de trouwe wachter. Grappig daarom dat wij op het plateau een molen vinden met de naam van Van Tienhoven. Dat is te danken aan de inzet voor de bescherming van onze molen door wijlen de heer P.G. van Tienhoven. In 1941 was men van plan de molen af te breken.

Veel molens hebben een opmerkelijke rol gespeeld in de geschiedenis: bijvoorbeeld als radiostation, of als seintoren of als onderduikadres. Voor mensen die spannende oorlogsverhalen zoeken is er ook wel wat te vinden in de geschiedenissen van molens. Koen kent, lijkt het, alle molens van Nederland en Vlaanderen en hun geschiedenis.

Deze molen, een zogenaamde beltmolen, is gebouwd in Wolfshuis in 1855 door Jean Meys. Het is de enige Nederlandse molen met een basis van Mergel. Op die basis staat de eigenlijke molen. Het was een manier om nog meer hoogte te winnen dan het plateau al gaf. Na de brand (1923) werd het houten bovendeel herbouwd in baksteen.

Een raadselachtige bijzonderheid is wel het ingemetselde moordkruis. In haar bestaan heeft de molen heel wat eigenaren gekend en is er veel gebeurd totdat uiteindelijk  in 1957 het Limburgs Landschap  de zorg voor de molen van een kunstschilder overnam.

Waar zitten de zorgen van de molenaar?

Ten eerste heeft de molen klanten nodig natuurlijk. Gelukkig zijn er niet alleen toeristen maar ook vaste klanten. Maar om de aandacht te kunnen verdelen tussen bezoekers en kopers zijn enthousiaste vrijwilligers zeer welkom zijn.

En dan is er natuurlijk het weer. Een molenaar is een weerman. Alleen maar kijken naar de buienradar is niet precies genoeg. Hij houdt de ontwikkeling van de wolken en de wind nauwlettend in de gaten. Daarom is het erg jammer dat er in de afgelopen zoveel hoge bomen hebben kunnen groeien pal voor de molen. Die bomen belemmeren het noodzakelijke uitzicht en hebben ook enorme invloed op de windvang. Een molen die slecht ter wind staat heeft ook meer last van slijtage. Hopelijk komt daar dus een goede oplossing voor.

De molen dus, voor pannenkoekenbakkers en broodbakkers en taartenbakkers, voor geïnteresseerde wandelaars, fietsers en automobilisten. De weg naar de molen is altijd een feestje. Voor iedereen maar zeker ook voor gezinnen met kinderen is het bovendien een leuke belevenis om de molen van binnen te zien.

Tip!

Ieder jaar zijn draaiende molens te bezoeken op de Nationale Molendag in mei maar ook op de Limburgse Molendag, de eerste zondag van oktober. Veel plezier!

 

 

 

"Melk komt bij melkveebedrijf Konjarts vandaan, eieren komen uit Eckelrade van Mergellandei, fruit komt veel van de Bemelerhof." Bas Faarts, IJSBAAS

IJSBAAS

Nìet uit een potje wèl uit het Heuvelland

Voor ambachtelijk ijs van de hoogste kwaliteit hoeft u niet op vakantie naar Italië. Het lekkerste ijs wordt namelijk ook gemaakt in Margraten. Als u vanuit Gulpen Margraten binnenrijdt ziet u links de roze vlag van IJSBAAS wapperen. IJSBAAS is een jong bedrijf opgezet door Bas Faarts en Sanne Welman.

Zowel Bas als Sanne zijn opgeleid voor een stevige carrière in het bedrijfsleven. Bas studeerde technische bedrijfskunde en Sanne studeerde business management. De vader van Bas werkte bij Campina en zo werd bij Bas als kind al de belangstelling voor ijs gewekt. IJs maken werd een hobby. Tijdens het genezingsproces van een ernstige ziekte nam Bas het besluit om zijn hart te volgen. Sanne steunde hem daarin volledig. Hij ging ijs maken.

IJssalons zijn er te over in het Heuvelland. Hoe kun je je onderscheiden? Het antwoord was snel gevonden. Door kwaliteit. In de ijsbereiding betekent dat: terug naar de basis. Hoe maak je ijs zonder kunstmatige toevoegingen? Bas kwam uit bij de ijsuniversiteit in Italië. In Bologna komen mensen vanuit de hele wereld om het ambacht te leren.

Ambachtelijk

Ambachtelijk hoort niet slechts een marketing concept zijn of een woord op je uithangbord. Ambachtelijk is niet hetzelfde als zelf gemaakt. Ambachtelijk betekent: werken met zuivere producten, zonder toevoeging van suikers en kunstmatige geur- en smaakstoffen. Ambachtelijk ijs is een mix van puur natuur en passie. Bas werd het vak meester en maakt nu bijvoorbeeld vruchtenijs met 50 of zelfs 60% vruchten! Hemels van smaak maar ook een lust voor het oog.

Korte keten? Zeker weten! Waar mogelijk worden de grondstoffen om de hoek of uit de regio gehaald. Melk komt bij melkveebedrijf Konjarts vandaan, eieren komen uit Eckelrade van Mergellandei, fruit komt veel van de Bemelerhof. Voor de koffie doen ze zaken met Blanchedael in Maastricht.Als er toch iets van buiten de regio moet komen wordt streng naar herkomst en productiewijze gekeken.  Banaan? Dan wel een fair-trade banaan. Cacao? Dan wel van een verantwoorde herkomst. Als het daardoor een iets duurder is, dan is dat maar zo.

Maatschappelijk betrokken

Deze jonge mensen willen hun brood verdienen met hun ijs maar voelen daarnaast ook nog een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Kinderen moeten opnieuw leren proeven, smaak beleven. IJSBAAS is actief geweest op kinderfeestjes. Mensen het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt vanwege een geestelijke beperking  worden ook in het totaalplaatje betrokken. Veel mensen van Talentino kregen de kans om wat op te steken van de ijsbereiding bij Bas en Sanne. Nu kunt u IJsbaas ook vinden op de menukaart van het Talentino restaurant in Margraten.

De dankbaarste ervaring beleefde Sanne tot nu in een verzorgingshuis van Envida. Ze serveerden het dessertijs na een gezamenlijke feestelijke maaltijd. Een oude vrouw kwam tot drie keer terug voor een nieuwe portie. De smaak van het ijs bracht haar terug naar haar gelukkige jeugdjaren.

Ook het behoud van de pracht van het Heuvelland onze flora en fauna heeft hun aandacht. Belangrijk voor de gezondheid van de inwoners maar ook van belang voor het toerisme waarmee we hier ons brood verdienen.

Toekomstdromen?

Het opstarten van een ijsmakerij kost te veel tijd om gelijk ook een ijssalon te runnen. Bas en Sanne beperken zich tot een professioneel bedrijf dat zowel aan particulieren als aan horeca het beste van het beste levert.  In korte tijd werd IJSBAAS een prachtig bedrijf. Het zou mooi zijn als we over een paar jaar ons perceel kunnen uitbreiden met anderhalve hectare waarop we dan een paar koeien, kippen en varkens kunnen laten rondscharrelen, tussen eigen fruitstruiken en aardbeien en onder hoogstam fruitbomen. Het zou natuurlijk niet genoeg zijn om zelfvoorzienend te zijn. Maar het zou zo leuk zijn om bezoekers echt ter plekke te laten zien waar producen vandaan komen.

IJs bestellen

Zowel particulieren als grotere afnemers in de horeca kunnen bestellen. Dat kan online, per telefoon of via whatsapp. Het ijs wordt bezorgd of door u afgehaald.

Via de  website heeft u keuze uit  20 verschillende smaken. Op aanvraag is een bijzondere smaak zelfs mogelijk! Ook mensen met een voedselallergie of veganisten kunnen hier terecht. Er zijn kleine ijstaartjes die je als dessert kunt serveren maar er zijn ook  grote bakken schepijs. Ook toppings en ijshoorntjes kunt u bestellen.

Rijksweg 120, Margraten
Geopend van maandag t/m vrijdag: 12:00-19:00 uur
Zaterdag en zondag: 10:00-19:00 uur

info@ijsbaas.com
www.ijsbaas.com

Vers van Mertz

Een parel in de korte keten:  de winkel van Mertz in Sint Geertruid.

Als u door Sint Geertruid rijdt, tussen Mheer en Gronsveld, houd dan vooral even stil bij de nieuwe winkel Vers van Mertz. Ellen en Gerard Mertz hebben van de nood een deugd gemaakt. Voor de lockdown in 2020 legden zij zich met succes op toe de teelt van kleinfruit. Ze verwierven naamsbekendheid met aardbeien, bessen bramen en de kiwibessen. Maar ze hielden zich ook al bescheiden bezig met teelt van groenten.

Toen de afzet aan horeca tijdens de eerste lockdown wegviel, gingen Ellen en Gerard niet bij de pakken neerzitten. Ze zochten een nieuwe markt en vonden die op het eigen erf. Niet ver van de weg in de schaduw van een grote boom parkeerden ze een gezellige groentekar.  Zo begonnen ze een jaar geleden met verkoop aan huis van hun producten. De waren lagen mooi uitgestald en kopers bleven niet uit en kwamen ook weer terug. De klanten waren jong en oud van dichtbij maar ook toeristen van verder weg meldden zich. Ze kwamen lopend, op de fiets of met de auto en ze beperkten het niet tot slechts één bezoekje! Geen wonder natuurlijk, want alles is van topkwaliteit. Het succes leidde tot een volgende stap: de kantine werd omgebouwd tot een klein maar aantrekkelijk winkeltje.

De afgelopen herfst volgde de opening van een echte groentewinkel. Dat werd Vers van Mertz,  een verswinkel met groente en fruit van eigen teelt, lokaal en regionaal.

Openingstijden:

Dinsdag tot donderdag tussen 11uur en 17.30uur
Vrijdag van 9 tot 17.30 uur
Zaterdag 9 uur tot 16.00 uur!

Klein maar fijn met een compleet aanbod van verse groente en fruit. Je kunt hier gezond voedsel kopen die weinig voedselkilometers hebben afgelegd.

De herkomst van de groenten is dus zo veel mogelijk uit eigen grond.  Vlaaienbakkers vinden hier de er heerlijkste fruitvullingen en uiteraard vindt u hier ook  zelfbereide vruchtenmosterd, honing, vruchtensappen, Jam? Ja, natuurlijk ook jam! Allemaal producten zonder kunstmatige smaakstoffen.

Er wordt hard gewerkt ook buiten de winkel. Het voorjaar is begonnen, de bessenstruiken komen langzaam weer in blad en groente is gezaaid. Over een paar weken komen de eerste voorjaarsproducten weer van het land. Daarnaast komen aardappelen, pruimen en appels en peren van telers om de hoek. Bij tekorten en gedurende de wintermaanden wordt er zo veel mogelijk regionaal ingekocht. Voor wat daar niet te vinden is wenden ze zich tot de groothandel. Dus ook voor druiven en citrusvruchten kun je bij Gerard en Ellen Mertz terecht.

Het predicaat biologisch ontbreekt maar wordt nadrukkelijk gestreefd om de schadelijke gewasbeschermingsmiddelen tot het minimum te beperken. De voedselkilometers blijven laag en en plastic verpakking wordt gemeden. Veel producten kunnen rechtstreeks bij de klant in de tas, andere gaan eerst in papieren zakken.

Verrassing:  Het aanbod beperkt zich niet tot groente en fruit. U kunt bij Mertz Kleinfruit ook terecht voor heerlijke melkproducten van de  de zuivelboerderij van Huynen in Reijmerstock en eieren van Mergellandei in Eckelrade.

Indien gewenst wordt een bestelling thuisbezorgd en u kunt ook een bestelling doorgeven om later zelf snel op te halen. U kunt van te voren een bestelling doorgeven en het zelfs bezorging aan huis behoort tot de mogelijkheden.

Wekelijks wordt er een aantrekkelijk verspakket samengesteld. U kunt ook thuis al een kijkje in de winkel nemen via de facebookpagina: https://www.facebook.com/MertzKleinfruit

Nieuwsgierig geworden? Het is een leuk tochtje misschien op de fiets naar:

Julianaweg 6a, 6265 AJ, Sint Geertruid

Tel nr.: 06-47 07 49 09

maar met de auto kunt u ook goed terecht.

Prima te combineren met een bezoekje bij slagerij Pinckaers in de Dorpsstraat even verderop.

 

Meer oplossingen

Zo doen we dat!

Bekijk alle oplossingen