Installatie Jonathan Wanders: Inside the rainbow (you find yourself)

Op 4 en 5 september 2021 was de kunstinstallatie Inside the rainbow (you find yourself) te zien en te beleven tijdens het jaarlijkse kunstevent plateauKUNST in Zuid-Limburg, Nederland. Het event werd bezocht door meer dan 3000 bezoekers.

 

Opgelost ;-)
 

De kunstinstallatie Inside the rainbow (you find yourself) is een uitbundig, kleurrijk en universeel kunstproject, in de buitenruimte van gemeente Eijsden-Margraten, dat de aandacht vestigt op relevante zaken en ontwikkelingen: (bio)diversiteit, inclusiviteit / gelijkwaardigheid, tolerantie, solidariteit en samenleving. Denk hierbij aan actuele (maatschappelijke) thema’s zoals de afname van biodiversiteit, de Black Live Matters protesten en LHBTI-acceptatie. Inside the rainbow (you find yourself) brengt deze thema’s op een laagdrempelige en positieve wijze onder de aandacht bij een divers en breed publiek. Anderzijds is de kunstinstallatie ook een symbool voor hoop en geluk voor een betere en mooiere toekomst. Dit laatste refereert uiteraard naar een andere actualiteit: de wereldwijde crisis en gevolgen n.a.v. het coronavirus. Met deze installatie verkent Jonathan Wanders de ambivalentie van onze relatie met elkaar en met de natuur. Tevens is de kunstinstallatie onderdeel van een extensieve studie naar sensatie en perceptie.

In de hoogstamboomgaard bij Gasthuis 67 (Bemelen) wordt de tijdelijke en hedendaagse installatie gecreëerd door satijnlinten te spannen om drie verschillende fruitbomen. De satijnlinten bestaan uit regenboogkleuren en gouden linten die respectievelijk de regenboog en zon symboliseren. Op deze wijze ontstaat een kleurrijk, driehoekig paviljoen van ca. 55 m2. De kunstinstallatie gaat zowel een interactie (dialoog) aan met de context als met de bezoekers.

De installatie is slechts toegankelijk voor 1 persoon tegelijk. Dit om een ultieme en intieme ervaring te beleven (en rekening houdend met de Covid-19-maatregelen). De kunstinstallatie biedt namelijk een plek van reflectie (bezinning) en stilte, vandaar de naam Inside the rainbow (you find yourself). In de regenboog kun je ‘jezelf vinden’, je ontkoppelen van de massa en drukte, om je te focussen op wat jezelf het meest gelukkig maakt of wat je belangrijk vindt. De installatie is dan ook ontworpen als een sacrale ruimte, een soort van hedendaagse kerk voor iedereen, waar men even alleen kan verblijven. Met boomstammen als zuilen, een dak van bladeren, kleurrijke linten als wanden en een strobaal waarop men kan plaatsnemen. Het tijdelijke aspect van zowel de beleving, als de kunstinstallatie zelf, maakt de gehele ervaring bijzonder en past goed bij het tijdelijke karakter van de regenboog.

Meer informatie:

Website
Instagram

 

Meer oplossingen

Zo doen we dat!

Bekijk alle oplossingen