Korte Keten Zeker (W)eten vertelt meer over de Boer-der-ei met automaat

Burgerinitiatief Korte Keten Zeker (W)eten (KKZW) zet zich in voor bewustwording over lokaal voedsel. Ze gaan op bezoek bij lokale ondernemers, halen wensen en ideeën in de gemeenschap op en bieden een podium aan inspirerende voorbeelden.

KKZW is in Eckelrade op bezoek bij Vera en Guus, de mensen achter de Boer-der-ei met automaat.
Op hun Facebookpagina las ik: “Wat we willen aangeven is dat wij als boeren, ondernemers nooit stil zitten. Ook niet met onze gedachten. Wij zijn overtuigd dat je in de buurt moet kweken wat je elders wil verkopen. Lokaal voor Lokaal. Verbinden en OntMoeten.” Dat is veelzeggend. Een combinatie van doorzettingsvermogen en creativiteit heeft hen gebracht waar ze nu staan.

Guus, geboren in Eckelrade, maar had zijn leven elders opgebouwd. Hij woonde in 2003 met zijn vrouw Vera, drie kinderen, een hond, 10 kippen en een haan, in Hunsel.
Vera werkte in de levensmiddelentechnologie, Guus werkte na zijn studie in de agrarische wereld als voorlichter en als agrarisch makelaar. Het kriebelde altijd al een beetje, diep in hun hart wilden ze het liefst naar een hutje op de hei, zelfstandig zijn, boer zijn. De kriebels werden onbedwingbaar toen er in Eckelrade een varkensstal met land te koop kwam.

“We doen het!”
Na rijp beraad werd gekozen voor een kippenboerderij.
Dat is geen kattenpis. Verhuizen naar een dorp waar eigenlijk geen woonhuis voor je klaarstaat. Een woonhuis en tegelijkertijd een bedrijf opbouwen, naast ondertussen ook nog een reguliere baan. Daar is moed voor nodig. Het heeft de nodige offers gekost, 10 jaar de eindjes aan elkaar knopen, maar nu kan de hele familie er met trots op terugzien.

De eerste lading van 19.000 kuikens zullen ze nooit vergeten, ook al omdat de chauffeur die in Hunsel probeerde te lossen.
Een kippenfarm dus, uitgaand van de kringloopgedachte, met oog voor dierenwelzijn en milieu, met aandacht voor de natuurlijke behoefte van de kip en dus vrije uitloop, werken zonder antibiotica en fipronil. “Wij slaan de mest zelf op en gebruiken deze weer op onze akkers. De mineralen vanuit de kippenstal leveren een zeer positieve bijdrage aan de groei van deze gewassen. We verbouwen zelf verschillende granen; zoals spelt, maïs en tarwe, daarnaast ook nog suikerbieten.

De eerste jaren was Vera aan huis gekluisterd en Guus hield een parttime baan aan. Het liep aardig maar het moest het toch beter kunnen. Vera en Guus, gaven hun ogen en oren goed de kost, gingen te rade bij collega’ s. De prijs van het ei heeft na de oorlog geen gelijke tred gehouden met de andere voedselprijzen en nog minder met de ontwikkeling van de inkomens. Ook na de kredietcrisis is 2008 wisten ze heel zeker “ nee, niet groter” maar misschien wel anders?
Creativiteit was geboden om de opbrengsten te verhogen. Er werd gezocht naar eigen vaste afnemers. Er kwam nog mooier onderdak met koude wintertuin, overdekte stal en tweede etage. De productie van de scharreleieren werd transparant voor de consument.

Mmmeggies
In 2014 kwam Vera in contact met een buitengewoon actieve vrouwengroep de Mmmeggies. Boerinnen bekijken het bedrijf toch vaak net vanuit een andere invalshoek dan hun man. Deze vrouwen bedachten dat hun kracht ligt in gesprek met de consument. Ze ontpopten zich als een buitengewoon creatieve denktank.
Nieuw elan: “ We moeten ons laten zien!”
Vera maakte een mooie website, werd actief op Facebook en op Twitter. Een samenwerking tussen Mertz kleinfruit en slagerij Pinckaers, leidde tot automaatverkoop in het dorp Sint Geertruid. Uiteindelijk resulteerde dat in boer-der-ei-automaat die er nu staat:
Altijd open: 24/7. Betalen kan met muntgeld, €5, €10 en €20. met wisselautomaat. Keuze tussen 6 stuks, 10, 20, 30 en 60 stuks. Er is een statiegeldsysteem voor de kratjes.

Wit voor bruin
In 2015 werd gekozen voor nog meer welzijn voor de kip en meer waardering voor het ei. Bruin maakte plaats voor het witte vrije-uitloop ei. (net zo gezond) Voorzichtig werd de weg naar een noodzakelijke prijsverhoging ingezet.

Honing en soepkip
In 2020 maakte de opbrengst van de verkoop van soepkippen de aanleg van een prachtige bloemenstrook mogelijk alsook een strook vrolijke zonnebloemen. Zonder subsidie, gewoon omdat het goed voelt! In de wei groeide elk jaar meer klaver. Dat trok duidelijk insecten, dus ook bijen en hommels aan. De belangstelling voor imkerij mondde uit in een vruchtbare samenwerking met Beeing Pure. Er staat er nu ook nog honing uit eigen wei in de automaat!

Op Facebook en website worden de klanten voorzien van een schat aan informatie over het supergezonde ei, over de kip, over recepten en nog veel meer! Jaarlijks wordt er samen met de klanten bijgedragen aan goede doelen. Er is aandacht voor educatie op basisscholen en worden rondleidingen georganiseerd. Al met al is Mergellandei een sieraad in onze gemeente.

Opgelost ;-)
 
Boer-der-ei met automaat bij Mergellandei aan de Keerestraat 3 6251 NJ in Eckelrade.

U vindt Mergellandei in de Keerestraat 3 6251 NJ Eckelrade
06 14500373
info@mergellandei.nl
www.mergellandei.nl

Meer informatie
Wilt u meer weten over Korte Keten Zeker (W)eten? Kijk dan op[ dit platform of op www.facebook.nl > zoek op Korte Keten Zeker Weten Heuvelland.

Meer oplossingen

Zo doen we dat!

Bekijk alle oplossingen