Korte Keten Zeker (W)eten vertelt meer over lokaal rundvlees

In de korte keten van onze regio kunnen ook vleesliefhebbers verantwoord genieten. Nederland exporteert veel vlees, maar we eten ook heel veel importvlees. Niet nodig! De Cittaslowgedachte is gericht op het volle leven, op evenwicht in de natuur. Daarin past de natuur inclusieve landbouw. Circulaire landbouw kan niet zonder vee. Geen koe zonder boer. Om de natuur naar onze hand te zetten hebben we dierlijke mest nodig. Voor de vleeseters onder u, in dit artikel twee ondernemers die die hun hart verpand hebben aan het boerenleven, het landschap en de koe.

Opgelost ;-)
 

‘t Gasthoes
Vlakbij groeve ‘t Rooth ligt de bescheiden boerderijcamping ‘t Gasthoes. Boerendochter Lisanne hoopt ooit het melkveebedrijf van haar ouders over te nemen. Zij volgde haar opleiding op het Citaverde toen haar ouders vroegen: Is het niet eens tijd om voor jezelf te beginnen? De keuze was snel gemaakt, ze wil haar prachtige geboortegrond niet verlaten. Ze ontdekte een eigen pad. Naast het melkvee begon zij haar bedrijvigheid met vleeskoeien.

In het kleine winkeltje kunnen gasten terecht voor streekproducten en ook voor streek-rundvlees. Dat laatste product is helemaal Lisannes inbreng. Alles blijft kleinschalig op menselijke en diervriendelijke maat. De prachtige koeien worden met zorg en respect behandeld. Vol trots toont ze mij de prachtige dieren van een ras met de naam ‘verbeterd roodbont’ en ‘Montebeliarde’. Tevreden koeien die veel ruimte krijgen.  Koeien die buiten in de zomer in vrijheid en kunnen grazen in de buitenlucht. In december gaan ze naar binnen, het stro op en in april huppelen ze blij weer naar buiten. Als hun tijd gekomen is, worden ze de laatste maanden van hun leven op stal afgemest. In Someren worden die dieren vakkundig geslacht. Zielig? Niks hoor. Ze hebben hier een heel goed leven gehad zegt Lisanne.

Het vlees wordt diepgevroren verkocht. De prijs voor dit smaakvolle biovlees schommelt rond de 24 euro per kilo. Lisanne heeft een goede samenwerking met de winkel van Vers Vaessen te Bemelen. Er is een uitwisseling van producten. Maar pas op! Het is geen vleesfabriek, dus op is op!
Kijk, dat hoort bij een biologische bedrijfsvoering. De klanten komen vaak terug omdat de smaak buitengewoon goed is. Vlees van ‘t Gasthoes is een goede koop, geen duurkoop.

Adres: Gasthuis 1, 6268 NN, Bemelen

Telefoon: 043 407 1346

www.facebook.nl > zoek op Rundvlees ’t Gasthoes

Natuurvallei

Iets dieper het Heuvelland in ligt de Natuurvallei van René Rademaker. Ook hij verkoopt eerlijk en heerlijk rundvlees. Deze zoon van een traditionele melkveehouder koos aanvankelijk een ander pad. Na een intensieve wetenschappelijke studie in Wageningen en Maastricht en vele omzwervingen keerde hij toch terug naar zijn geboortegrond. Toen zijn vader in 2001 stopte met melkvee maakte hij een vernieuwende doorstart. Hoeve Schaffersberg in Hilleshagen bij Mechelen is nu een natuurinclusieve boerderij waaraan ook een (web)shop in landbouwartikelen verbonden is.

Het hele gezin Rademaker houdt de natuur op peil in samenwerking met de koeien. Her en der in de heuvels lopen hier blije zoogkoeien die als kalfje natuurlijk gezoogd werden door hun moeder. Tot aan de slacht genieten de dieren een vrij en beschermd leven. Al grazend in het prachtige Heuvelland komt hier eerlijk rundvlees tot stand. Dat vertaalt zich in de volle smaak van dit streekproduct.

Respect betekent ook: het hele dier benutten. René huldigt daarom de ‘vierkantswaardering’: een klant die alleen in gehakt of alleen in biefstuk is geïnteresseerd, is hier aan het verkeerde adres. De Natuurvallei biedt het rundvlees aan in pakketten van 5 en 10 kilo. Daarin zit een evenwichtige samenstelling van alle onderdelen van het dier. Indien gewenst krijgt de klant zelfs een foto van het dier en het bijpassende oormerk. De samenwerking met de natuur betekent ook in Hilleshagen: Op is op! Houdt u van eerlijk rundvlees? Probeer het!

Adres: Hilleshagerweg 116, 6281 AH, Mechelen

www.natuurvallei.nl
www.facebook.nl > zoek op Natuurvallei.nl

Is vlees eten per definitie slecht voor de wereld? Hoe schadelijk is een koe?
Niet de nuttige huisdieren zijn schadelijk voor de biodiversiteit. De schade komt door de wijze waarop het vee gehouden wordt.

Wel eens onder een koeienvla gekeken?
Daar wemelt het van het leven. En als de grote grazers gewoon buiten mogen lopen komt er geen ammoniak tot stand.

Koeien gebruiken veel water?
Even relativeren.
Een deel van dat water vinden we terug in de melk en als koeien buiten lopen wordt de urine gewoon weer opgenomen in de bodem. Hoeveel water gebruikt u zelf in uw leven? Gemiddeld genomen 120 liter gezuiverd drinkwater per dag. Dan laten we de industrie buiten beschouwing. En het water dat wij door de afvoer laten lopen is vervuild met zeep, schoonmaakmiddelen, geneesmiddelen en cosmetica.

En het voer?
Als we meer koeien houden dan ons land kan voeden veroorzaken we problemen. Koeien die abnormaal veel melk moeten produceren worden gevoerd met krachtvoer: sojaschroot, palmolie, mais etc. Voor deze producen worden enorme monoculturen opgetuigd en worden veel vrachtvoertuigen gebruikt.

Monoculturen
Monoculturen zijn bovendien bevattelijker voor ziektes en plagen en daarom worden er voor deze gewassen dan ook meer gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Helaas zijn veel gewasbeschermingsmiddelen wel goed voor dat ene gewas maar niet goed voor de bodem, de beestjes en andere gewassen in de buurt. De levende organismen/ plaagdieren worden gedood. Door de monoculturen kunnen ze niet vluchten naar andere gewassen in de buurt om te overleven. Het is een beetje te vergelijken met chemo om kanker te bestrijden. De kanker verdwijnt, maar veel gezonde organen in de patiënt raken ook beschadigd.

Bestrijdingsmiddelen
In het geval van gifstoffen in de landbouw is er sprake van het gebruik van bij wet geoorloofde stoffen.
Het is beslist niet zo, dat boeren maar onverantwoordelijk de gifspuit hanteren. Maar wel is het zo, dat voortschrijdend inzicht ons leert dat wat vroeger ongevaarlijk leek nu toch schadelijker blijkt dan gedacht.

In de tweede helft van de vorige eeuw werd DDT gebruikt als bestrijdingsmiddel. Toen in 1962 langzaam bleek dat de schadelijke bijwerkingen immens waren  heeft het tot 1975 geduurd voor het definitief verboden werd. En nog steeds vinden we dit akelige gif terug in de grond e water en heeft het een zeer negatieve invloed op onder andere de vogelstand.

“Het intensieve gebruik van insecticiden en onkruidverdelgers in sojamonoculturen – meestal genetisch gemodificeerd (GGO) om ze resistent te maken tegen herbiciden – is verantwoordelijk voor bodemverontreiniging en heeft verstrekkende gevolgen voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit.” uit www.wwf.be | www.facebook.com/wwf.be

Anders
Maar het kan ook anders; minder schadelijk, ambachtelijk, een beetje zoals vroeger en zeker ook diervriendelijker. Als de consument bereid is de hogere kostprijs te betalen dan kan dat. Met moderne middelen vooruit naar vroeger.  Wetenschappelijk onderzoek (onder ander in Wageningen) hebben al lang aangetoond dat andere landbouwmethoden de gewassen ook een grote bescherming kunnen bieden zonder zoveel gif te gebruiken. Een daarvan is strokenteelt. Strokenteelt vergt minder gig en bevordert de biodiversiteit en de opbrengst per hectare.

In de huidige wet en regelgeving is het regel dat een middel onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Vaak weten producenten eigenlijk al dat er iets niet in de haak is. Maar winstbejag weerhoudt hen van een tijdige productiestop. De wereld heeft behoefte aan wetten die middelen slechts toelaten als keihard is aangetoond dat ze onschadelijk zijn.
En denk aan de vermenigvuldiging. In slechts een ene bloemetje zit misschien maar weinig gif. Maar een insect zoals een bij snoept van heel veel bloemetjes in zijn leven. En dan leidt het kleine beetje per bloem tot een heel kort leven en weinig nakomelingen.

Dus met af en toe een klein stukje vlees hoef je geen slecht geweten te krijgen. Maar kies dan voor grondgebonden veehouderij van boeren die vooral biologisch  werken. Het kan en het smaakt!

Meer informatie
Wilt u meer weten over Korte Keten Zeker (W)eten? Kijk dan op: www.verenigt-u.nl of op www.facebook.nl > zoek op Korte Keten Zeker Weten Heuvelland.

Meer oplossingen

Zo doen we dat!

Bekijk alle oplossingen