Wie wil goed werk verrichten bij onze weg- en veldkruisen?

Wij willen het initiatief nemen om de jongeren (Jonkheden) in Eijsden te motiveren voor het onderhouden van onze mooie oude weg- en veldkruisen langs de openbare wegen in Eijsden.

31

12 mei 2021

Wiel Soudant

Ik wil mijn hulp aanbieden
Stuur een e-mail

Er is geen streek in Nederland waar men de geloofsovertuiging zo nadrukkelijk naar buiten heeft gedragen als in Zuid-Limburg. In iedere glooiing van het landschap en bij elke wegsplitsing heeft de Limburger welhaast een kruis of kapelletje geplaatst. Zo ook in Eijsden, waar ook enige tientallen van deze kruisen staan.

Ze staan er al minstens honderd jaren, vaak verzorgd door de plaatselijke bevolking.
Sombere geesten voorspellen het naderend einde van deze oeroude traditie. Veel is al verloren gegaan, maar hopelijk kan deze oproep met name jongeren te motiveren dat de liefde tot deze weg- en veldkruisen niet gaat uitsterven en met deze oproep tot nieuwe bloei komt.

Als start van ons project willen wij vanaf 2021 ter gelegenheid van Palmzondag en Pasen de wegkruisen in Eijsden voorzien van bloemenkransen met bloemen in de kerkelijke kleuren wit en geel. In talloze dorpen in onze omgeving wordt deze traditie al jaren in stand gehouden.

Voortgang

  • 12 mei '21
    Start oproep. Inventarisatie animo.

Bekijk meer

Andere oproepen

Bekijk alle oproepen